Kiedy jak co roku, jesienną porą pojawiają się dynie, nie można się im oprzeć. I dziś bardzo prosty przepis z jej użyciem, bo dynia Hokkaido nie potrzebuje wiele dodatków, aby smakować. Pieczone kawałki słodkiej dyni, z dodatkiem ziół, czosnku i oliwy- doskonałe na przekąskę do pracy, na spotkanie ze znajomymi, ale także jako baza do innych dań, np. zupy dyniowej.
Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Meksykanie i Peruwiańczycy spożywali ją już 8000 lat temu. Po odkryciu kontynentu dynia zagościła na stołach w pozostałych częściach świata. „Hokkaido” to japońskie słowo, które nijak kojarzy się z Peru. Jest tak dlatego, że dynia Hokkaido została przetransportowana do Japonii około XV-XVI wieku i została tam nazwana na cześć największej prefektury. Roślina ta ma duże, żółte kwiaty, które zakwitają w czerwcu. Może osiągnąć nawet 10 metrów długości! Jej owoce są twarde i małe, a ich waga wynosi od 1 do 3 kilogramów. Mają kształt gruszkowato-cebulowy, a ich miąższ ma smak przypominający pieczone kasztany. Dynia Hokkaido ma wiele zastosowań w kuchni. Można jej używać jako składnik farszów, zup, gulaszów, leczo czy risotto. Nadaje się też do deserów, takich jak ciasta i placki, a także do przetworów, np. dżemów i przecierów. Wspaniała jest także nasza pieczona dynia z czosnkiem i ziołami.
Swoje przygotowania do upieczenia dyni musimy zacząć od wybrania odpowiedniego warzywa. Musi być ono dojrzałe i intensywnie pomarańczowe. Dynie należy przekroić na pół i usunąć pestki. Na szczęście Hokkaido ma to do siebie, że jest niewielkich rozmiarów, dlatego nie trzeba przykładać wielkiego wysiłku, aby ją przepołowić. Następnie kroimy ją na grubą kostkę lub półksiężyce. Teraz przychodzi czas na najważniejszy element, czyli na zioła. Musimy zrobić sos, którym posmarujemy kawałki dyni. Mieszamy z oliwą rozmaryn, bazylię, majeranek i pieprz, a czosnek rozdrabniamy i również dodajemy go do reszty. Smarujemy dynię naszym ziołowym sosem za pomocą pędzelka. Wykładamy ją na blachę posmarowaną jedną łyżką oliwy i całość wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy tak długo, aż warzywo pięknie się zarumieni. Na ostatnie chwile pieczenia możemy dodać pestki dyni lub słonecznika, które świetnie się uprażą i będą miło chrupać.
Dynia to typowe, jesienne warzywo i przygotowuje się z niej wiele dań- zupy, ciasto, babeczki, potrawki i dżemy. Czasami najlepsza jest prostota i wystarczą nam kawałki dyni z ziołami. Jest to danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy i pasuje do wielu okazji. Pieczona dynia Hokkaido na pewno każdemu zasmakuje i wprowadzi w piękny, jesienny nastrój. Smacznego!
Bożenka