Historia gęsiny jest długa i ciekawa. Okazuje się bowiem, że zajadano się nią już w Starożytnym Egipcie. Gęsi hodowano także w Starożytnym Rzymie, choć sami rzymianie rzadko je jedli. Na ich stołach częściej pojawiało się bardziej egzotyczne ptactwo. W okresie średniowiecza gęsina była bardzo chętnie spożywana, ale bywała częstszym gościem na stołach rustykalnych niż królewskich. W Polsce
gęsina największą popularnością cieszyła się XIX wieku. W listopadzie 1865 roku w samej tylko Warszawie zjedzono aż 20 tysięcy gęsi! Co więcej, wyhodowane w naszym kraju ptaki trafiały na stoły całej Europy. Polska wciąż należy do głównych eksporterów gęsiny. Większa część hodowanych w naszym kraju gęsi trafi na rynek niemiecki. Są one tam wysoko cenione za swój wyjątkowy smak.
Gęsina to niezwykle smaczne mięso, które niestety na polskich stołach stosunkowo rzadko się pojawia. Niegdyś nie można było sobie wyobrazić bożonarodzeniowego obiadu bez pieczonej gęsi. Powszechnie zajadano się nią również w dniu św. Marcina. Dziś sporadycznie gości na stole, a szkoda, bo gęsina, choć dość tłusta, jest mięsem o wyjątkowych walorach smakowych. Pieczona gęś smakuje wybornie, dlatego warto znacznie częściej przyrządzać to przepyszne danie.
Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie
pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem.
Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.
Gęś pieczona w piekarniku jest daniem, które stosunkowo łatwo się przygotowuje. Wymaga jednak dość długiego pieczenia. Głównym składnikiem jest oczywiście surowa, wysokiej jakości gęś. Aby smakowała wybornie potrzebne też będą
jabłka, miód, białe wino, a także przyprawy. Do przyprawienia gęsiny świetnie nadaje się majeranek. Doskonale podkreśla jej smak. Zanim rozpoczniemy
pieczenie gęsi, tuszkę należy przez około 20 minut gotować w osolonej wodzie. Po upływie tego czasu gęś należy wyjąć z wody, osuszyć i ostudzić. Do środka lekko podgotowanej gęsi wsypujemy majeranek, sól oraz ziarenka czarnego pieprzu. Wkładamy też pokrojone na ćwiartki
jabłka. Polewamy je miodem wymieszanym z wodą, a następnie tuszkę zaszywamy lub spinamy metalowymi wykałaczkami. Tak przygotowaną gęś wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano. Po upływie 30-40 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia i kontynuujemy obróbkę termiczną przez około 3 godziny. Od czasu do czasu polewamy gęsinę sosem wytworzonym w trakcie jej pieczenia. Pozostałą mieszaninę miodu i wina wylewamy na mięso na około pół godziny przed końcem pieczenia. Przygotowana według tej receptury
pieczona gęś smakuje wyśmienicie!
Poznaj także inny
przepis na danie z gęsi - nadziewane udka.