Papryka jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem. Jest ono wyjątkowo popularne w
kuchni węgierskiej oraz bałkańskiej, gdzie przygotowuje się z niego różnorodne pasty i dodatki do dań głównych. Jednak papryka gości także często na polskich stołach. Najczęściej wykorzystujemy ją do
gulaszu lub jako składnik zup. Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni, to warto wykorzystać możliwości, jakie oferuje nam niepozorna papryka. Okazuje się, że papryka faszerowana kaszą perłową, mięsem mielonym oraz innymi warzywami to sprawdzony przepis na danie oryginalne i wyjątkowe. Danie to zagwarantuje unikalne połączenie smaków i aromatów, które każdemu zapadnie na długo w pamięć.
Papryka faszerowania mięsem mielonym - przygotujesz ją w kilka minut
Papryka faszerowana mięsem mielonym i sezonowymi warzywami nie jest trudna do przygotowania. Kaszę perłową wystarczy ugotować w sposób podany na opakowaniu - najlepiej w bulionie, by nadać jej nieco wyraźniejszego smaku. Mięso zaś musimy wymieszać z ulubionymi przyprawami i cebulką, a następnie podsmażyć. Środek papryki musi zostać wydrążony, by można było ją faszerować. Pamiętajmy także o tym, że do farszu możemy dodać ulubione warzywa jak np. marchewka, czerwona fasola czy nawet i kukurydza. Mięso wymieszane z kaszą i warzywami nakładamy do środka papryki i umieszczamy ją w piekarniku. Po tym czasie możemy nasze "miseczki paprykowe" wypełnione aromatycznym farszem, podawać na talerze.
Papryka faszerowana z piekarnika - jak urozmaicić przepis?
Papryka faszerowana z piekarnika to przepis, który możemy interpretować w dowolny sposób. Oczywiście sama papryka, kasza perłowa i mięso są tu absolutną podstawą. Jeśli jednak mamy ochotę, możemy zdecydować się na dowolną mieszankę warzyw. Co więcej, pod koniec pieczenia możemy posypać wierzch papryki startym parmezanem, a na końcu udekorować posiekanym szczypiorkiem lub listkami bazylii.
Z czym podawać faszerowaną paprykę z mięsem mielonym?
Papryka faszerowana z mięsem mielonym jest daniem kompletnym. Nie musimy więc silić się na dopasowanie do niej innych dodatków. Jeśli jednak mamy na to ochotę, możemy przygotować ziemniaczane puree, które będzie się świetnie komponowało z papryką faszerowaną. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie
sosu czosnkowego lub pomidorowego, który podkreśli wyjątkowy smak dania. Możemy także zaserwować je w towarzystwie bukietu surówek lub nawet chlebka pita. Takie połączenie będzie wyjątkowo sycące.