Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.
15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.
Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.