Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz proste przepisy, które nie wymagają zbyt wiele pracy? Świetnie się składa, bo mamy pomysł w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na pieczone buraki z marchewką i ziemniakami posypane prażonymi pestkami słonecznika? Taki wegetariański posiłek nie kosztuje wiele, a jego smak jest niebanalny! Takie danie możesz przygotować, wykorzystując też inne składniki, które akurat masz w swojej kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty i Twoi bliscy zjedzą smaczny, domowy obiad.
Jednogarnkowe danie z piekarnika
Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Dobrze sprawdzą się warzywa, które masz pod ręką. U nas są to buraki, marchewki i ziemniaki, ale jeśli masz w lodówce np. kilka pieczarek, kawałek papryki czy cebulę – też możesz je dodać.
Zrobienie tego dania nie sprawi Ci kłopotu. Wystarczy pokroić warzywa w kostkę, dodać do nich oliwę i bulion warzywny WINIARY, a następnie całość zapiekać w piekarniku. Pod koniec pieczenia dodaj fetę i prażone pestki słonecznika. Tuż przed podaniem, warzywną zapiekankę możesz posypać posiekaną dymką lub innymi, ulubionymi ziołami. Smacznego!
Warzywa pokrój na duże kawałki. Wymieszaj z bulionem warzywnym WINIARY i oliwą. Dopraw pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min. Pod koniec pieczenia posyp pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.
Podawaj posypane świeżą, posiekaną dymką.