Szukasz przepisu na szybkie i sprawdzone danie? Masz ochotę na tradycyjne danie w nowej odsłonie? Klopsiki pieczone to ciekawy sposób na klasyczne kulki mięsne, zwykle gotowane, duszone lub smażone. Aromatyczny sos i odrobina sera dodadzą im wyjątkowego charakteru! Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, klopsy pieczone z mięsa mielonego sprawdzą się wyśmienicie, gdyż można je przygotować całkiem szybko, nie wymagają wielu składników, a także dają ogromne pole do popisu inwencji twórczej. Podstawowy przepis na klopsy pieczone będzie składał się z mięsnych kulek, sosu bolognese, odrobiny sera i natki pietruszki. To wystarczy, żeby wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny!
Pieczone pulpety - sposób przygotowania
Klopsiki pieczone nie wymagają długiego przygotowania, przede wszystkim poświęcimy im chwilę cierpliwości w czasie pieczenia. Jak je przygotować? Podsmażamy cebulę i czekamy aż przestygnie. Mieszamy mięso z cebulą, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos bolognese i posypujemy całość startym żółtym serem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Dobrze jest wykorzystać czas pieczenia pulpetów na przygotowanie pasujących do nich dodatków.
Klopsiki pieczone - jak podawać?
Jak podać pulpety pieczone? Ich atutem są nieograniczone niemal możliwości komponowania z dodatkami i tworzenia nowych wariacji smakowych. Chcesz dodać nieco lekkości całemu daniu? Pulpety pieczone z warzywami będą idealnym pomysłem. Nic nie stopi też na przeszkodzie, by ominąć ser i przygotować klasyczne pulpety, które można dodać później do spaghetti z sosem. Jeśli chcemy przygotować tradycyjny niedzielny obiad, to do podanego przepisu przygotujmy dodatki w postaci opiekanych ziemniaków, gotowanych i tłuczonych ziemniaków, kaszy, makaronu lub nawet ryżu. Całość dopełni świeża surówka z kapusty pekińskiej lub klasyczna mizeria.
Dlaczego warto przygotować pieczone pulpety?
Pieczone pulpety są na tyle uniwersalne, że można przygotować większą porcję i odgrzać je kolejnego dnia - jest to danie nie tylko na tradycyjny rodzinny obiad. Nie stracą przy tym nic ze smaku, a wręcz jeszcze bardziej wchłoną otaczający je sos. Przygotuj to danie, jeśli chcesz szybko, łatwo i niewielkim kosztem przygotować ciekawą odmianę standardowych pulpetów. Są pożywne, pasują do każdego dodatku i smakują całej rodzinie, więc twórz kolejne wariacje na podstawie naszego bazowego przepisu!
Teresa
Często tak robię
Wychodzą smaczniejsze klopsiki