Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najpierw posól udka z kurczaka i dopraw je słodką papryką, mielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni z grubym dnem, najlepiej żeliwnej, na której później będziesz przygotowywać resztę dania, obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron na odrobinie oleju.
Usmażone mięso przełóż na talerz, polej olejem i powstałym na patelni sosem.
Na tej samej patelni rozpuść masło i usmaż posiekane grzyby i osolone pory.
Po około pięciu minutach zalej warzywa śmietaną, bulionem zrobionym z 3 łyżek bulionu WINIARY wymieszanych z 0,7 l wody i białym winem, a na koniec dodaj wypłukany w durszlaku ryż. Wszystko wymieszaj i ponownie dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Podczas gotowania rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Po kwadransie połóż upieczone udka z kurczaka na ryżu i umieść patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.