Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faszerowane kaszą pomidory to pomysł na pyszny obiad. Jest pożywny i pięknie prezentuje się na talerzu. Niby nic wielkiego, ale za każdym razem robi wrażenie. Do przygotowania dania wykorzystamy przejrzałe, pachnące latem pomidory i pozostałości warzyw, które znajdziemy w lodówce.
Na początek odrobina precyzji. Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką drążymy środek, by wykorzystać go w dalszym etapie przepisu. Staramy się zrobić to ostrożnie, tak by nie naruszyć skórki.
Usunięty miąższ podsmażamy na patelni, wraz z posiekanymi warzywami. To mogą być pojedyncze pieczarki, końcówka fasoli z puszki, jakaś zielenina. Każdy składnik mile widziany, szczególnie taki, który w ten sposób uratujemy przed wyrzuceniem. Do tego dodajemy ulubioną kaszę lub ryż. Całość doprawiamy i łączymy z posiekaną natką.
Gdy masa jest gotowa, faszerujemy pomidory i nakrywamy odciętymi „czapeczkami”. Przed wstawieniem do piekarnika podlewamy je bulionem warzywnym WINIARY. Po upieczeniu wyciągamy danie z brytfanki, a bulion mieszamy ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów. W pełni zero waste, bo wykorzystujący coś, co już było gotowe. Smacznego.
Z pomidorów zetnijcie górę. Łyżką wydrążcie ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki). Wydrążone części dodajcie do smażonych w kolejnym kroku warzyw.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, następnie dodajcie posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajcie miąższ z pomidorów i posiekane pozostałości warzyw oraz ugotowaną wcześniej kaszę (może to być też kasza z wczorajszego obiadu). Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie około 5 minut na średniej mocy kuchenki.
Do podsmażonego farszu dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
Pomidory wypełnijcie gotowym farszem, następnie przykryjcie je odciętymi „czapeczkami”. Wstawcie pomidory do brytfanki i podlejcie bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w 500 ml ciepłej wody.
Całość pieczcie około 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnijcie pomidory, a bulion wymieszajcie ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów.