Morszczuk to zdecydowanie jedna ze smaczniejszych ryb, jaka może zagościć na naszym stole. Zazwyczaj przygotowujemy ją w formie smażonej z dodatkiem chrupiącej panierki. Jednak każda, nawet tak wybitna ryba, która serwowana jest stale w ten sam sposób może się znudzić. Dzieci z pewnością nie będą zachwycone ideą posiłku, który każdego dnia wygląda tak, jak poprzedniego. Właśnie dlatego jednym z lepszych rozwiązań może okazać się morszczuk z piekarnika w formie aromatycznych roladek z dodatkami. Taki przepis zadowoli każdego miłośnika ryb, a także miłośnika eksperymentowania w kuchni. Wyjątkowe połączenie smaków, faktur oraz aromatów to sposób na to, by każdy, nawet największy niejadek, rozbudził w sobie wilczy apetyt.
Przepis na morszczuka z piekarnika - przygotowanie nie sprawi Ci problemu
Przepis na morszczuka z piekarnika może wzbudzić wiele dylematów. Z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że pieczenie ryby jest dość trudnym zadaniem. Tylko kilka minut dłużej w piekarniku, a filety staną się suche i pozbawione większego smaku. Jednak roladki z morszczuka z piekarnika są łatwiejsze, niż może się nam to wydawać. Przepis na morszczuka z piekarnika zakłada wykorzystanie dodatków, które sprawią, że danie będzie wyjątkowo smaczne i soczyste! Wystarczy kilka marynowanych ogórków, marchewka gotowana - może być z bulionu, pieczarki, pamezan oraz jajko ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w kostkę, a następnie zawinąć w filet z morszczuka. Pamiętajmy, by delikatnie spiąć brzegi ryby wykałaczkami, by roladki zachowały swój estetyczny kształt. Następnie całość można zapiec w piekarniku - około 20-30 minut. Po tym czasie smakowity morszczuk z piekarnika z dodatkami będzie gotowy.
Z czym serwować roladki z morszczuka z piekarnika?
Roladki z morszczuka z piekarnika można serwować na wiele, różnych sposobów. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki mamy aktualnie ochotę. Będą się one z pewnością dobrze komponować z młodymi ziemniaczkami z wody, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące. Jednocześnie, możemy także zdecydować się na przygotowanie sałatki ze świeżych warzyw. Warto skropić ją dodatkowo oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i ułożyć na niej roladkę z morszczuka z piekarnika. W ten sposób wzbogacimy także walory wizualne serwowanej potrawy i nadamy jej wielobarwności. Pamiętajmy, że wierzch roladek możemy do dekoracji posypać natką posiekanej pietruszki lub samym szczypiorkiem.