Grillowane lub pieczone skrzydełka z kurczaka to - obok żeberek i burgerów - jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Zaletą skrzydełek jest bez wątpienia aromatyczna, chrupiąca skórka. Wiele osób lub też tego typu dania, ponieważ można je jeść bez używania sztućców. To duża korzyść, jeśli masz dużo gości i nie chcesz po nich zmywać. Grillowanie w naszych warunkach geograficznych nie jest możliwe przez cały rok. Dlatego zaprezentujemy uniwersalny przepis na pieczone skrzydełka z piekarnika, które można przygotować niezależnie od pory roku.
Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka może zaskoczyć. Ciekawa jest przede wszystkim technika przygotowywania mięsa. Gdy trafi do marynaty powstałej z sosu z cytryny, imbiru i innych przypraw, następnie przekładane jest nie na ruszt czy do brytfanny, a do specjalnego foliowego worka do pieczenia. W ten sposób każdy kawałek szybko pokryje się marynatą i później będzie można wyczuć wymieszane smaki. W tych warunkach wystarczy godzina, aby można było przystępować do pieczenia. W trakcie pieczenia worek także się przydaje, ponieważ dzięki niemu mięso nie będzie zbyt suche.
180 stopni to odpowiednia temperatura, żeby mięso nie było przypalone, a za to soczyste i chrupiące. Pieczone skrzydełka kurczaka wyjdą idealnie mniej więcej po godzinie. Jeśli jednak masz wątpliwości co do konkretnego czasu, możesz sprawdzać na bieżąco ich miękkość i poziom zarumienienia skórki.
Skrzydełka kurczaka pieczone możesz traktować jako danie obiadowe lub jako przekąskę podczas przyjęcia w większym gronie. Mają dużo bardziej wyrazisty smak niż na przykład nuggetsy. Chrupiące skrzydełka pieczone najlepiej podawać z lekką sałatką. Często występują w towarzystwie innych typowo amerykańskich przystawek - łódeczek ziemniaczanych czy krążków cebulowych.
Jeśli lubisz pieczone skrzydełka, przepis powinien przypaść Ci do gustu. Wprawdzie przygotowanie marynaty wymaga trochę czasu i zaangażowania, ale finalny efekt wynagradza ten wysiłek!