Ziemniaki to absolutna podstawa większości dań kuchni polskiej, a także niemieckiej. Jednocześnie, są one popularne praktycznie w każdym kraju, gdyż stanowią świetnie uzupełnienie wielu zup lub dań głównych bazujących na mięsie. Jednocześnie zazwyczaj podajemy ziemniaki w wersji "na słono" z dodatkiem skwarków lub podsmażanej cebulki. Okazuje się jednak, że coraz większą popularność zdobywają sobie ziemniaki na słodko, co na początku może się nam wydać dość kontrowersyjnym połączeniem. Mowa tutaj głównie o ziemniakach, które słodkie są z natury, czyli o batatach. Ta odmiana pochodzi głównie z Ameryki Środkowej i Południowej i należą do jednych z najstarszych warzyw na świecie. Od zwykłych ziemniaków odróżnia je przede wszystkim nieco większy rozmiar, owalny kształt, a także soczyste, pomarańczowe wnętrze. Nie sposób zapomnieć tu o słodkim smaku tych ziemniaków, który zyskuje aprobatę coraz większej liczby smakoszy.
Pieczone słodkie ziemniaki - idealna przekąska i dodatek do głównych dań
Pieczone słodkie ziemniaki to swojego rodzaju kulinarna innowacja. Jeśli jednak jesteśmy otwarci na kuchenne eksperymenty, to z pewnością ten wyjątkowo przypadnie nam do gustu. Słodkie ziemniaki z piekarnika z dodatkiem boczku, cebuli, kukurydzy, sera i aromatycznych przypraw to jeden z lepszych pomysłów na szybką przekąskę. Danie to świetnie sprawdzi się zarówno podczas wieczoru filmowego w gronie przyjaciół, ale także na imprezę - w domu lub w ogrodzie. Co więcej, pieczone słodkie ziemniaki możemy także wykorzystać jako oryginalny dodatek do dania głównego. Będą się one świetnie komponować w szczególności z dziczyzną i wołowiną. Delikatny, słodki posmak może uzupełnić także nieco pikantniejsze dania na bazie mięsa drobiowego lub warzywnego leczo. Bataty są więc jednym z bardziej uniwersalnych produktów, jakie możemy zaprosić do własnej kuchni!
Słodkie ziemniaki z piekarnika - danie proste i szybkie w przygotowaniu!
Słodkie ziemniaki z piekarnika to przepis prosty i wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Bataty nie wymagają bowiem wiele pracy, więc naszym zadaniem jest jedynie skomponowanie odpowiednich dodatków jak np. wspominania już kukurydza i boczek, a także i przypraw. Całość wystarczy włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać całość startym, żółtym serem. Opcjonalnie, możemy także doprawić bataty papryczką chili, by nieco urozmaicić ich smak.