Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania z ziemniaków często pojawiają się w Twoim menu, ale czasami brakuje Ci już pomysłu na coś innego niż placki, kluski czy zapiekanki? Mamy coś w sam raz dla wszystkich fanów ziemniaczanych dań. Czas na pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem. Sprawdź, jak je przygotować.
Smashed potatoes to gniecione, chrupiące ziemniaki, które mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub vege albo same stanowić posiłek, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je o ulubione dodatki. My podpowiem Ci, jak zrobić smashed potatoes, które trochę przypominają placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną. Nasza wersja jest nieco łatwiejsza – nie wymaga ścierania ziemniaków i ich odsączania oraz smażenia. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w całości (jeśli mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać, tylko dokładnie wyczyścić), a gdy będą już miękkie rozgnieciesz je między dwoma warstwami papieru do pieczenia oraz doprawisz ulubionymi przyprawami. Na tym samym papierze włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Gotowe smashed potatoes powinny być zrumienione i chrupiące.
Tak przygotowane pieczone ziemniaczki podawaj z Sosem Chrzanowym WINIARY lub innym sosem, który lubisz Ty i Twoi bliscy. Na sos rozłóż kawałki wędzonego łososia i całość posyp szczypiorkiem. Możesz też skropić sokiem z cytryny. Smacznego!
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i rozłóż jeszcze ciepłe na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Zachowaj duży odstęp pomiędzy ziemniakami. Przykryj je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Przy pomocy rondelka lub garnka z płaskim dnem, rozgnieć ziemniaki do grubości ok. 0,5 - 1 cm (cieńsze będą bardziej chrupiące). Odstaw na 5 min, aby przestygły i odparowały. Po tym czasie polej oliwą lub rozpuszczonym masłem, dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 - 55 min, lub do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Na przestudzone ziemniaki nałóż Sos Chrzanowy WINIARY oraz kawałki wędzonego łososia. Szczypiorek posiekaj drobno, a następnie posyp obficie danie. Całość skrop sokiem z cytryny.
Podawaj z Sosem Chrzanowym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Polecamy też wierzch posypać czerwonym kawiorem – wzbogaci on smak oraz doda przekąsce elegancji.