Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapraszamy na żeberka wieprzowe pieczone w intensywnej w smaku marynacie przygotowanej z majonezu, koncentratu pomidorowego, cebuli i czosnku. Marynata swój aromat zawdzięcza dodatkowi liścia laurowego i rozmarynu. Żeberka wieprzowe marynowane piecz w rękawie około 2 godzin i przygotuj się na intensywne, zniewalające aromaty rozchodzące się po Twoich czterech kątach. Domownicy będą zachwyceni!
Sprawdź także przepis na żeberka w coli >>
Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.
Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.
Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.
Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.