Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczonki z kociołka na grillu to absolutny hit, który niejednokrotnie przywoła Ci na myśl smak lata. Zobacz, jak stworzyć to jednogarnkowe i aromatyczne danie. Pieczone warzywa połączone z wędzonym boczkiem i kiełbasą śląską podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych kromek chleba. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to danie razem z nami!
Nie wiesz, jak zrobić pieczonki w kociołku? Już podpowiadamy! Najpierw pokrój wszystkie warzywa i mięso w kostkę, słupki lub talarki, a potem układaj je w naczyniu odpornym na wysokie temperatury. Gdy wszystkie składniki znajdą się w kociołku, umieść go na ogniu lub na grillu. Teraz pozostaje już tylko czekać. Przygotowanie tej potrawy wymaga nieco cierpliwości i czasu – danie powinno być gotowe po ok. 70-80 minutach. Po godzinie warto sprawdzić czy warzywa są już miękkie. Pieczonki z kociołka podawaj na gorąco, tuż po zdjęciu z ognia.
To danie to świetny sposób na gotowanie bez marnowania – możesz wykorzystać dowolne warzywa, mięso i przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Dzięki temu za każdym razem możesz przygotować nieco inną wersję tego prostego dania.
Masz chęć ugotować coś nowego dla siebie i swoich bliskich? Wypróbuj nasz przepis na pieczonki z kociołka, które mogą zaskoczyć Twoich bliskich.
Kociołek lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.
W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.
Opakowanie Pomysłu Na…Chłopski Garnek WINIARY rozpuszczamy w 300ml wody. Następnie zalewamy nim wszystkie przygotowane warstwy w saganku/ naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.
Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.