Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.
Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.
Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.
Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.