Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bez korzennych pierniczków grudzień smakowałby inaczej. Są pyszne, można je dowolnie udekorować, a ich przygotowanie to świetna zabawa, do której zaangażujemy całą rodzinę. Wspólne wycinanie gwiazdek, czy innych bożonarodzeniowych motywów, idealnie wprowadza świąteczną atmosferę. Wykorzystaj je jako deser, ozdobę choinkową lub słodki podarunek dla wigilijnych gości.
W różnych domach przepis na pierniki bywa modyfikowany, jednak podstawa jest niezmienna. Do przygotowania tych słodkości potrzebne będą miód, jajko, soda oraz cukier puder. Oczywiście nie może zabraknąć mąki pszennej oraz dużej ilości przypraw korzennych: cynamonu, kardamonu oraz wanilii. Tak naprawdę ich mieszankę można dowolnie komponować. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, aby gotowe ciastka nie wyszły zbyt twarde. Powinny łatwo uginać się pod palcami.
Sekretnym składnikiem naszych pierniczków jest Majonez Dekoracyjny WINIARY. Wyrabiając ciasto, dodaj go dwie łyżki. Dzięki temu staną się miękkie i puszyste.
I na koniec, najtrudniejsza decyzja: które pierniczki zjesz, a które powiesisz na choince? Albo inaczej: na jak długo tam zostaną? Smacznego!
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta: jajko, Majonez Dekoracyjny WINIARY, miód, mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę piernikową oraz sól. Całość mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie części, a następnie wałkujemy do grubości ok. 3-4 mm, pamiętając, aby ciasto podsypywać odrobiną mąki podczas wałkowania. Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami, a następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min lub aż pierniczki zaczną się delikatnie rumienić.
Aby przygotować lukier, mieszamy ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki według uznania.