Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Idealne do filiżanki gorącego Barszczu czerwonego WINIARY - drożdżowe pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz doprawiamy czosnkiem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, a pierogi z ciasta drożdżowego lepimy tak samo, jak zwykłe pierogi, tylko przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pierogi można posypać z wierzchu solą morską z kminkiem lub ziarnami sezamu. Pieczone pierogi najlepsze są świeże, ale można przechować je w chłodnym miejscu, zawinięte w lnianą ściereczkę i odgrzać następnego dnia w piekarniku lub opiekaczu.
Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.
Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.
Mąkę przesiej do miski.
Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.
Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.