Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.
Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.
Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.