Pierogi z jagodami są daniem, które sprawdzi się zarówno w formie słodkiego obiadu, jak i pysznego deseru. Ciężko znaleźć osobę, której nie zachwyci ich smak. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Pierogi, ze względu na łatwość wykonania i niepowtarzalny smak, stały się znane niemal na całym świecie. Sekretem dobrych pierogów z jagodami, jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych.
Prosty przepis na pierogi z jagodami
Żeby przygotować pierogi z jagodami wcale nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. Wyróżniający pierogi z jagodami przepis, który przedstawiamy, jest niezwykle szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na pierogi. Wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Najpierw zamieszaj ciasto łyżką, później wyrabiaj rękami. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, możesz skorzystać z robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta na pierogi z jagodami, uformuj z niego kulę. Kulę włóż do miski i przykryj ściereczką. Miskę włóż do lodówki, na około 30 minut. W tym czasie zajmij się jagodami. Jeśli korzystasz ze świeżych jagód, umyj je, oczyść i oprósz szczyptą cukru oraz mąki. Jeśli użyjesz mrożonych owoców, wyjmij je bezpośrednio przed klejeniem pierogów. Kiedy minie 30 minut, podziel ciasto na 3 części. Zabierz jedną, a dwie pozostałe przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, podsypując mąką. Pierogi wykrawaj za pomocą szklanki i lekko je rozciągaj. Na wilgotną stronę nakładaj łyżeczką owoce, a zaklejone pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką. Gotowe pierogi porcjami wrzucaj do gotującej się lekko posolonej wody i gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu. Gotuj je pod przykryciem, wyjmuj łyżką cedzakową. Aby podkreślić smak pierogów z jagodami, przygotuj sos mieszając śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY i polej nim ostudzone pierogi.
Pierogi z jagodami - ulubione danie dzieci oraz dorosłych
Nasz prosty przepis na pierogi z jagodami skusi każdego, bez względu na jego wiek. Pierogami z jagodami zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Są daniem, które można podawać o każdej porze dnia. W zimie pierogi z jagodami przypomną wakacyjny czas, a w lecie będą lekkim daniem, w sam raz na doskwierające upały. Pierogi z jagodami możesz podawać na różne sposoby. Z zaproponowanym przez nas sosem na bazie śmietany, ale również możesz je jedynie posypać cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym WINIARY. Jeśli nie chcesz używać śmietany, zamień ją na jogurt naturalny.