Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierogi z jagodami są daniem, które sprawdzi się zarówno w formie słodkiego obiadu, jak i pysznego deseru. Ciężko znaleźć osobę, której nie zachwyci ich smak. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Pierogi, ze względu na łatwość wykonania i niepowtarzalny smak, stały się znane niemal na całym świecie. Sekretem dobrych pierogów z jagodami, jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych.
Prosty przepis na pierogi z jagodami
Żeby przygotować pierogi z jagodami wcale nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. Wyróżniający pierogi z jagodami przepis, który przedstawiamy, jest niezwykle szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na pierogi. Wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Najpierw zamieszaj ciasto łyżką, później wyrabiaj rękami. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, możesz skorzystać z robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta na pierogi z jagodami, uformuj z niego kulę. Kulę włóż do miski i przykryj ściereczką. Miskę włóż do lodówki, na około 30 minut. W tym czasie zajmij się jagodami. Jeśli korzystasz ze świeżych jagód, umyj je, oczyść i oprósz szczyptą cukru oraz mąki. Jeśli użyjesz mrożonych owoców, wyjmij je bezpośrednio przed klejeniem pierogów. Kiedy minie 30 minut, podziel ciasto na 3 części. Zabierz jedną, a dwie pozostałe przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, podsypując mąką. Pierogi wykrawaj za pomocą szklanki i lekko je rozciągaj. Na wilgotną stronę nakładaj łyżeczką owoce, a zaklejone pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką. Gotowe pierogi porcjami wrzucaj do gotującej się lekko posolonej wody i gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu. Gotuj je pod przykryciem, wyjmuj łyżką cedzakową. Aby podkreślić smak pierogów z jagodami, przygotuj sos mieszając śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY i polej nim ostudzone pierogi.
Pierogi z jagodami - ulubione danie dzieci oraz dorosłych
Nasz prosty przepis na pierogi z jagodami skusi każdego, bez względu na jego wiek. Pierogami z jagodami zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Są daniem, które można podawać o każdej porze dnia. W zimie pierogi z jagodami przypomną wakacyjny czas, a w lecie będą lekkim daniem, w sam raz na doskwierające upały. Pierogi z jagodami możesz podawać na różne sposoby. Z zaproponowanym przez nas sosem na bazie śmietany, ale również możesz je jedynie posypać cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym WINIARY. Jeśli nie chcesz używać śmietany, zamień ją na jogurt naturalny.
Zagnieść ciasto pierogowe.
Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.
Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.
Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.
Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).
Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.