Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierogi z korzenną nutą to niezwykłe danie, które doskonale wpisuje się w atmosferę świąt. Te pyszne pierożki w słodkim wydaniu to doskonały wybór na bożonarodzeniowy stół. Ich widok ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Chcesz wiedzieć, jak przygotować tę potrawę? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Świąteczne pierogi z korzenną nutą – pomysł na pyszne danie na wyjątkową okazję
W świątecznym menu nie może zabraknąć pierogów. Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka uwielbiana przez dużych i małych. A co powiesz na pierogi w słodkim wydaniu – z korzennymi przyprawami, migdałami, suszonymi śliwkami i sosem śmietankowym? To danie łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Dla niektórych takie połączenie smaków może być nieco zaskakujące, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart! Ten świąteczny przepis z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich smakoszy.
WSKAZÓWKA: Jeżeli zrobisz za dużo pierogów, możesz je śmiało zamrozić. Najlepiej robić to, wykładając surowe pierogi na tace tak, aby nie dotykały się wzajemnie, a po 12 godzinach przełożyć je do torebki lub specjalnego pojemnika. Dzięki temu nie posklejają się w zamrażalniku.
Z mąki, ciepłej wody oraz odrobiny soli przygotuj ciasto. Podsyp więcej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do blatu i rąk. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
Ciasto wałkuj na cienkie placki o grubości 2–3 mm, a następnie, na przykład przy pomocy szklanki, wycinaj okręgi o średnicy 10–15 cm. Na każdy z nich nałóż po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlep, formując pierożki. Pamiętaj, aby brzegi były dobrze sklejone, w przeciwnym razie pierogi rozpadną się podczas gotowania. Gotuj partiami w osolonym wrzątku, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.
Suszone śliwki zalej sokiem jabłkowym i odstaw na godzinę, po czym odcedź i posiekaj. Migdały drobno posiekaj i praż na suchej patelni, aż się przyrumienią. Dodaj do posiekanych śliwek, a następnie dopraw cynamonem, goździkami i skórką z pomarańczy. Zalej owoce 2 łyżkami miodu i dokładnie wymieszaj, zanim nadziejesz farszem pierogi.
Śmietankę na sos wymieszaj z ziarenkami wanilii wyskrobanymi z przekrojonej na pół laski. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżkę miodu, a następnie gotuj około 15 minut na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj igiełki rozmarynu i przysmażaj, aż masło nabierze złotawego koloru i pojawi się lekka woń orzechów. Gotowe słodkie pierogi polej sosem śmietankowym.