Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierogi z płuckami wieprzowymi inaczej nazywane w pewnych regionach dudkami to polska specjalność. Delikatne i aromatyczne nadzienie idealnie komponuje się z cienkim ciastem. Warto dodać, że płucka są wyjątkowo tanimi podrobami. Dzięki nim przygotujesz smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Ich smak pokochali nie tylko dorośli, ale także dzieci. Wypróbuj przepis na tą nietypową potrawę, a sam zachwycisz się ich smakiem, a same pierogi z płuckami staną się Twoim popisowym daniem!
Pierogi z płuckami wieprzowymi, czyli wyjątkowo pyszny i łatwy do przygotowania obiad
Czy pierogi z płuckami są szybkie i łatwe do przygotowania? Przepis na tą potrawę jest banalnie prosty. Wystarczy tylko, że wykonasz kilka prostych czynności, które nie są w żadnym razie skomplikowanie. Jeśli postąpisz zgodnie z nimi już w niecałą godzinę, będziesz rozkoszować się ich niepowtarzalnym smakiem. Od czego musisz zacząć? Najważniejsza czynnością jest przygotowanie ciasta. Dobre ciasto wymaga czasu oraz odrobiny miłości. Powinno być plastyczne w dłoniach i elastyczne, co ułatwi nabieranie mięsnego farszu. Zaczynamy od oczyszczenia mięsa na farsz i jego ugotowania w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby gotować je do miękkości. Powinny być wtedy delikatne i rozpływające się w ustach. Potem wystarczy je już tylko odcedzić i dobrze zmielić. Co czeka Cię później? Posiekanie i podsmażenie cebuli oraz wymieszanie jej z farszem. Nałóż farsz i ugotuj pierogi, najlepiej przed samym posiłkiem. Ciesz się wyjątkowym smakiem, jakie mają pierogi z płuckami. Jeśli chcesz możesz podać je polane roztopionym masłem i posypane cebulką.
Pierogi z płuckami- świetny pomysł na rodzinny obiad
Pierogi z płuckami wieprzowymi to doskonała alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem czy pierogów ruskich. Przywodzą na myśl smak dzieciństwa, być może właśnie dlatego aż tak smakują dorosłym. Co ważne, jest to danie dla każdego, nie tylko dla zwolenników podrobów. Pierogami z płuckami zajadają się także Ci najmłodsi. Potrawa ta w smaku jest niepowtarzalna, a same pierogi z podrobami są dużo lżejsze od tych z mięsem. Pierogi z płuckami są aromatyczne i wyjątkowo ekonomiczne. Sprawdzą się na każdą okazję, ponadto są proste i szybkie do przygotowania. Aby je, zrobić nie potrzebujesz wcale wybitnych umiejętności kucharskich. Danie to jest trochę zapomniane i rzadkie, jednak z pewnością warto je spróbować, gdyż szybko znika z talerzy. Przepadają za nim nawet osoby, które na co dzień nie sięgają w swojej codziennej kuchni po podroby.
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz mięsa) dokładnie zagnieść, rozwałkować i wykrajać pierogi.
Z płucek wykroić grube żyły, pokroić je, wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zmielić. Cebulę posiekać drobniutko, zeszklić na patelni. Wszystkie składniki farszu razem wymieszać, dodać przyprawy.
Nakładać po łyżeczce na ciasto i sklejać. Gotować pierogi.