Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak w folii to doskonała propozycja na wyjątkową uroczystość rodzinną czy też zwykły codzienny obiad. To danie, w którym z pewnością rozsmakują się nie tylko dorośli, ale też dzieci. Czemu tak się dzieje? Z jednego prostego powodu - pieczona pierś z kurczaka w folii gwarantuje wspaniałe doznania smakowe i nieziemski aromat. Nie pozostaje Ci nic innego, jak zaserwować ją swojej rodzinie czy też poczęstować nią zaproszonych gości.
Kurczak w folii z piekarnika - szybko, prosto i przyjemnie
Kurczak w folii z piekarnika to proste i szybkie danie, które pozwoli Ci zaspokoić potrzeby kulinarne własnych gości. Brzmi dobrze? Nie zastanawiaj się zbyt długo i czym prędzej udaj się do sklepu po pierś z kurczaka, a następnie dopraw ją ulubionymi przyprawami i umieść w folii. Możesz do tego wykorzystać m.in. majeranek, oregano, bazylię, pietruszkę, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, WINIARY ziarenka smaku lub też czosnek granulowany. To Ty wiesz najlepiej, w jaki sposób przygotowujesz kurczaka i jaka wersja Ci najbardziej smakuje. Kurczak w folii w piekarniku to uniwersalna potrawa, którą przygotujesz w swojej kuchni z czystą przyjemnością! Nie zabierze Ci to dużo czasu, a najesz się do syta i zadbasz o bliskich.
Kurczak w folii - możliwość podania z wieloma ciekawymi dodatkami
Godne podkreślenia jest to, że kurczak w folii może być podany z wieloma ciekawymi dodatkami. Jeśli zdecydujesz się go zaserwować najmłodszym członkom rodziny, zdecyduj się na podanie pieczonego kurczaka z frytkami lub talarkami. W innym przypadku śmiało możesz postawić na kaszę, ryż lub ziemniaki z koperkiem. Dodaj do tego buraczki, surówkę z kapusty kiszonej lub mizerię, a całość będzie smakować obłędnie! Jak widzisz, nie masz przed sobą absolutnie żadnych ograniczeń. Danie charakteryzuje się prostotą i szybkością przygotowania oraz unikalnym smakiem. Kurczak w folii z piekarnika nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a tego smaku na pewno nie zapomnisz przez kilka kolejnych miesięcy. Jest dobry na każdą okazję! Jeśli ktoś z Twoich znajomych jest wielkim zwolennikiem dań mięsnych, ta potrawa na pewno przypadnie mu do gustu. Wystarczy odrobina zaangażowania, a na Twoim stole pojawi się wyjątkowe i smaczne danie, które spodoba się Twoim kubkom smakowym. W dowolnym momencie kurczaka z folii możesz też podać z grillowanymi warzywami. Przeanalizuj dokładnie to, na co masz ochotę, a następnie zabierz się do pracy i ciesz się niezapomnianymi doświadczeniami kulinarnymi!
Filety rozbijamy na grubość mniej więcej 1 cm.
Potłuczone piersi posypujemy przyprawami.
Przygotowaną pierś z kurczaka kładziemy na folii i zawijamy w kopertę. Wstawiamy do nagarzanego piekarnika.
Po 15 minutach zapiekania, piersi powinny być gotowe.
Andrzej