Jest to rodzaj zapiekanki, do której przygotowania potrzebujemy mięsnego sosu oraz makaronu. Niektórzy są zwolennikami wersji wegetariańskiej tej potrawy, jednak największą popularnością cieszy się przepyszna, tradycyjna lasagne. Historia tej potrawy sięga czasów starożytnego Rzymu. Lasanon to słowo oznaczające naczynie do zapiekania potraw, natomiast laganun to płaty makaronu, które właśnie w prostokątnej formie trafiają do tego dania. Od lat trwał spór, dzielący Neapol i region Kampanii, ponieważ Włosi nie mogli dojść do porozumienia w kwestii tego, kto jest pomysłodawcą tej potrawy. Pierwotnie składała się ona wyłącznie z makaronu i sera, z czasem jednak ewoluowała i dziś znamy ja w formie mięsnej. Jako, że spór nigdy nie został do końca rozstrzygnięty, każdy region Włoch robi lasagne trochę inaczej i ma swoje sekrety nadające wyjątkowy i niepowtarzalny smak .
Fenomen pikantnej Lasagne
Pikantna lasagne to idealne połączenie smaków, dla wielbicieli ostrych przypraw i włoskiej kuchni. Wielu smakoszy preferuje pikantną formę tej potrawy. Ostrość podkręca smak i aromat pysznego sosu bolońskiego. Danie nabiera wtedy więcej charakteru. Nie ma nic złego w takim połączeniu. Wręcz przeciwnie jest ono wyborne!
Jak zrobić pikantną lasagne?
Jak zrobić lasagne? Przepis na pikantną lasagne jest niezwykle prosty w wykonaniu. Danie to wymaga dosłownie kilku składników i odrobiny umiejętności kulinarnych. Sos, który należy dodać do mięsa, przygotowujemy na bazie pomidorów, ziół i warzyw. Jednak zdecydowanie szybszą i łatwiejszą alternatywą, będzie pikantny sos boloński WINIARY. Wystarczy dodać go do podsmażonego na oliwie mielonego mięsa wieprzowego i poczekać do zagotowania. Dla wzbogacenia smaku, dobrze jest dorzucić odrobinę siekanej natki z pietruszki. Potrzebny będzie także sos beszamelowy. Należy połączyć na patelni lub w rondlu, roztopione masło z mąką, następnie dolać mleka i przyprawić mieloną gałką muszkatołową. Całość powinna mieć gładką, kleistą konsystencję. Do naczynia żaroodpornego przekładamy odrobinę sosu beszamelowego, następnie dodajemy warstwę ugotowanego makaronu do lasagne, na to wędruje kolejna warstwa sosu mięsnego. Warstwy budujemy przynajmniej dwa razy, na sam koniec wykładamy na naszą lasagnę resztę beszamelu i posypujemy całość tartym serem Cheddar. Naszą pikantną lasagnę pieczemy przez pół godziny, w temperaturze 180 stopni( tryb góra dół).
I gotowe! Pikantna lasagne to pyszny i łatwy przepis, który zachwyci nie tylko ciebie, ale także twoich gości. Jest idealnym rozwiązaniem dla zwolenników ostrych przypraw i włoskiej kuchni. Smacznego!