Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obfitość dyń sprawia, że chyba już nikt nie ma wątpliwości, że jesień coraz bliżej. Z dyń można wyczarować mnóstwo rzeczy, począwszy od jesiennych dekoracji, przez pyszne zupy dyniowe, aż po przekąski na słodko kompoty, ciasta i desery. Właściwie można z dynią (a raczej: z dyni) zrobić w kuchni wszystko, nawet zupę z jej kwiatów.
Ja najczęściej przerabiam dynie na dyniowe zupy kremy. Jeden z moich ulubionych to krem z dyni z prażonymi migdałami. Dziś jednak przygotowałam zupę dyniową w nieco innej wersji. Tym razem jest to pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano. Papryczka chili świetnie podkręca łagodny smak dyni, aromatyczna czarnuszka przyjemnie chrupie, a ser rozpływa się w ustach. Taka pikantna zupa dyniowa idealnie sprawdzi się w jesienną słotę!
Więcej o dyniach przeczytacie tutaj. Na nadchodzącą jesień polecam także inne nasze przepisy z dynią w roli głównej:
zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
zupa warzywna z dynią
zupa dyniowa z pestkami dyni
krem z pieczonej dyni
zupa z dyni z krewetkami
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.