Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym to znakomity pomysł na rozgrzewające danie – idealne na jesienne i zimowe dni. Jest pożywna, bogata w warzywa, a przy tym dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych. Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj! Przepis na zupę meksykańską to idealne rozwiązanie na okres jesienno-zimowy, gdy szczególnie potrzebne są sycące, ciepłe dania. Zasmakuje każdemu kto ceni chili con carne i inne meksykańskie potrawy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by po ulubione, wyraziste smaki sięgać także w innych miesiącach roku!
Przygotowanie posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę. Zupa meksykańska z mielonym mięsem to nie barszcz albo żur, który przygotowuje się bardzo długo. Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Dolej 0,75 litra wody i Bulion warzywny WINIARY. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Całości dopełnią Ziarenka smaku WINIARY. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie przyprawy meksykańskiej, posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.
Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. W tym momencie przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym jest już prawie gotowy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki. Świeża natka nada potrawie efektownego wyglądu i sprawi, że nikt nie będzie mógł się oprzeć temu specjałowi.
Meksykańska zupa z mięsem mielonym to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją, zwłaszcza gdy będzie szukać odmiany od typowych dań obiadowych, jak kotlet z ziemniakami czy pierogi. Zupa meksykańska z mięsem może zostać także przetworzona na przepis wegetariański. W tym wariancie składniki mięsne można zastąpić na przykład smażonymi boczniakami.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym może być podawana z pieczywem, lecz jeśli chcesz jeszcze bardziej wczuć się w klimat, zastąp zwykły chleb lub bułkę plackami tortilla. Jeśli zupa meksykańska ma być trochę bardziej pikantna, śmiało sięgnij po ostrą paprykę lub odrobinę tabasco. Stopień ostrości potrawy dostosuj do upodobań Twoich domowników i gości. Za każdym razem możesz ją przyrządzać też nieco inaczej, zaskakując zaproszonych wyrazistym smakiem!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Zawartość puszek dodaj do dużego garnka, ale bez zalewy (fasola czerwona, biała, kukurydza) oraz wlej pomidory z puszki.
Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.
Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,
Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.
Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.
Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.
Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.
Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
(Brak tytułu)
Rada dla amatorów gotowania: nie bójcie się dodawać czegoś od siebie i modyfikować przepisów! Fajnie jest tworzyć coś własnego, nowego i unikatowego. Nie zawsze wszystko wyjdzie ale warto eksperymentować w kuchni, bo jak już coś wyjdzie dobrze to satysfakcja jest nie do opisania.
Pozdrawiam z rodzinką i życzę wesołych świąt Bożego Narodzenia! :)