Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W mroźne dni warto sięgać po zupy mocno rozgrzewające. Dzięki nim zima nie będzie aż taka straszna! Ostre przyprawy pobudzą metabolizm i sprawią, że będziemy mieli więcej energii. Pikantna zupa tajska z tofu okaże się zatem dobrym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Być może niektórzy dadzą się przekonać, aby zjeść ją już o poranku. To doskonały sposób na energiczny start dnia. Po zjedzeniu miski pożywnej zupy, uczucie sytości powinno towarzyszyć nam do wczesnych godzin południowych.
Sekretem aromatycznego bulionu są ogonki krewetek. Dodane w trakcie gotowania znacząco wpłyną na ostateczny smak zupy. Skoro ma być na ostro, nie można zapomnieć o papryczce chilli! Wartość kaloryczną zupy podbijają dodatki: makaron (według uznania i preferencji: jajeczny lub ryżowy) oraz ser tofu.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
To nie jest jedyny przepis, w którym wykorzystujemy krewetki. Poznaj inne nasze propozycje:
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Szalotki obrać, drobno posiekać.
Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.
Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.
Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.
Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.
W trakcie gotowania dodać liście kafiru.
W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.
Kolendrę posiekać.
Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.
Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.
Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.
Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.
Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.
Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!