Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii, z pastą harissa i bulionem warzywnym WINIARY to idealne połączenie na obiad. Nie wiesz co to jest pasta harissa? Otóż, jest to tradycyjna, tunezyjska pasta zrobiona na bazie papryczki chilli i czosnku. Jej ostrość można łagodzić przez wymieszanie jej z oliwą, jednak sama w sobie jest naprawdę bardzo pikantna.
Ciecierzycę namaczamy przez całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z 1 łyżką bulionu warzywnego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.
2 l wody zagotowujemy, dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego WINIARY. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy wraz z ugotowaną ciecierzycą do powstałego bulionu.
Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blendujemy i dodajemy do zupy - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Podajemy posypując szczypiorkiem.