Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.