Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję plasterki oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika.
W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję na pół, usuwam pestki, kroję w niezbyt dużą kostkę. Dyni nie kroi się łatwo, ale nie musi być ładnie skrojona, bo zupa na końcu zostanie zmiksowana. Marchewkę kroję w kostkę.
Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję papryczkę chili.
Zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładką masę, doprawiam solą morską i czarnym pieprzem.
Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów i kleksem śmietany, posypuję szczypiorkiem.