Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.
Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.