Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podczas ostatnich zakupów spożywczych na dziale z warzywami zauważyłam bataty, czyli słodkie ziemniaki i zaintrygowały mnie na tyle, że wrzuciłam je do koszyka. Od razu wiedziałam, że powstanie z nich zupa. Zrobiłam przegląd lodówki i wybrałam pozostałe składniki, czyli salami i mleczko kokosowe oraz maleńkie, ale piekielnie ostre papryczki peperoncino i… wyszła rewelacyjnie pyszna zupa. Wiem już, że bataty z całą pewnością zagoszczą na stałe w mojej kuchni.
Zupa w efekcie końcowym nabrała pięknego pomarańczowo-żółtego koloru. Już sam jej wygląd zachęca do skosztowania. Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków będzie świetnie komponować się z groszkiem lub z ziołowymi grzaneczkami. Połączenie słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowym i wyrazistym w smaku salami okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie mniej istotnym składnikiem tej zupy jest też pikantna suszona papryczka peperoncino.
Dla zwolenników zup ziemniaczanych polecam też:
Zupę ziemniaczaną z pańskiego stołu
Kremową zupę ziemniaczaną z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupę ziemniaczaną z pieczonych ziemniaków
Zobacz też
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słodkiego ziemniaka oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Papryczki kroimy na małe paseczki (usunęłam z nich nasiona). Salami kroimy w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (około 1 łyżkę) i wrzucamy pokrojoną cebulkę, a po chwili marchewkę, ziemniaka i salami oraz papryczki. Dusimy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.
Zalewamy zimnym bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem.
Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Podajemy z kolendrą lub szczypiorkiem bądź też inną ulubioną zieleninką.