Spaghetti bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań z makaronem na całym świecie. Przepis ten, pochodzi z miasta północnej części Włoch zwanego Bolonią. Pierwowzorem spaghetti bolognese było ragu - czyli sam makaron z mięsem. Pierwszy przepis na spaghetti bolognese, pojawił się w książce z 1891 roku, jednak różnił się nieco od wersji która jest nam dzisiaj znana. Dopiero około stu lat później, ustalono przepis na spaghetti bolognese, który wszyscy znają do dziś. Co ciekawe spaghetti bolognese stało się bardzo popularne podczas II wojny światowej wśród amerykańskich żołnierzy.
Dlaczego warto przygotować pikantne spaghetti bolognese?
Jest to uniwersalne danie i każda okazja aby je podać, będzie odpowiednia. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, na romantyczną kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pikantne spaghetti bolognese przygotujemy w mniej niż 40 minut, a efekt będzie smakowity. Danie nie wymaga wielu składników, ważne aby były one dobrej jakości. Samodzielne przygotowanie sosu do spaghetti bolognese zajęłoby nam wiele czasu, oraz wymagałoby od nas wielu składników i przypraw. Podstawą sosu spaghetti bolognese są pomidory i mięso, jednak składa się on z wielu innych składników i przypraw, jak na przykład marchewka, cebula czy seler. Dlatego warto spróbować Sosu Bolońskiego WINIARY. Ze względu na opcjonalne dodanie papryczki chili, możemy dopasować ostrość według własnych upodobań.
Jak przygotować pikantne spaghetti bolognese?
Postaramy się podpowiedzieć jak przygotować, niezwykle prosty przepis na spaghetti bolognese z nutą pikanterii, która zaskoczy niejednego smakosza tej fantastycznej potrawy. W pierwszej kolejności na oliwie z oliwek należy podsmażyć mięso, najlepiej wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe. Jeśli chcemy żeby spaghetti było bardziej pikantne i dodamy opcjonalnie papryczkę chili, musimy smażyć ją przez około 2 minuty na oliwie i dopiero potem dodać mięso. W ten sposób, wydobędziemy z papryczki cały aromat. Kiedy mięso będzie usmażone, należy dodać do niego Sos Boloński WINIARY, wymieszać i gotować razem na wolnym ogniu około 10 minut. W czasie kiedy sos będzie się gotował, należy ugotować dobrej jakości makaron, według instrukcji podanej na opakowaniu, najlepiej aby wyszedł al dente. Kiedy makaron i sos będę gotowe wymieszaj je razem. Pikantne spaghetti bolognese po podaniu na talerze posyp serem Parmigiano Reggiano, oraz posiekaną natką pietruszki - co nada mu niesamowitego zapachu i aromatu. Twoje danie jest gotowe, smacznego!