Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos musztardowo chrzanowy to jeden z dodatków do dań, który bez większego wysiłku można przygotować we własnym zakresie. Przepis dedykowany jest nawet osobom, które nie mają specjalnych zdolności kulinarnych bądź nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Do przygotowania sosu potrzebujemy jogurtu naturalnego oraz śmietany kwaśnej - warto tutaj zachować proporcję 1:1, dzięki czemu na pierwszy plan wysuwa się ostry smak chrzanu i innych składników. Do jogurtu i śmietany dodajemy chrzan tarty, musztardę oraz wedle uznania - sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier. Pikantny sos jest gotowy w zaledwie 10 minut, przy czym najbardziej czasochłonne będzie umycie, obranie oraz starcie chrzanu. Możemy zabrać się za przygotowanie go w momencie, gdy danie główne do którego będzie stanowił dodatek, właśnie się piecze lub gotuje.
Do czego podawać sos musztardowo chrzanowy?
Pikantny sos doskonale pasuje do różnego rodzaju dań głównych oraz przekąsek. Wielbiciele ostrych, zdecydowanych smaków chętnie dekorują nim jajka lub wypełniają roladki szynkowe. Jednocześnie można podać go na przykład do pizzy czy zapiekanek zamiast tradycyjnego ketchupu czy sosu czosnkowego. Będzie ciekawym dodatkiem do mięs pieczonych, którym brakuje swoistej kropki nad "i". Sos musztardowo chrzanowy możemy podawać zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a składniki potrzebne do niego znajdziemy w niemal każdej kuchni - należy jedynie dopisać do listy zakupów korzeń świeżego chrzanu. Sos zasmakuje przede wszystkim osobom, które lubią wyraziste smaki, często sięgając po pieprz lub podobne przyprawy, aby dodać potrawom ostrego posmaku.
Najlepszy domowy sos musztardowo chrzanowy
Przepis na sos musztardowo chrzanowy zawsze warto mieć pod ręką - bez względu na to, czy przygotowujemy przekąski na większe przyjęcie, czy też niespodziewanie odwiedzą nas goście. Doskonale zastępuje gotowe sosy, które można kupić w sklepach spożywczych - na pierwszy plan wysuwa się jego niesamowity, charakterystyczny zapach. Sos musztardowo chrzanowy można spożyć natychmiast po przygotowaniu. Niewykorzystany przechowujemy w lodówce - następnego dnia z powodzeniem możemy udekorować nim na przykład kanapki, zastępując jednocześnie majonez. Szukając pomysłu na smaczne sosy domowej roboty, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, urozmaicając tym samym swoje menu. Delikatna konsystencja i wyrazisty smak to coś, co zdecydowanie wyróżnia sos musztardowo chrzanowy.
Korzeń świeżego chrzanu umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać utarty chrzan, musztardę, przyprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i sokiem z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
Można odłożyć w chłodne miejsce nawet na kilka godzin (do sosu można dodać chrzan tarty ale sos będzie łagodny w smaku). Podawać do wędliny i jajek gotowanych na twardo.