Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
1. Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki) i łyżkę oliwy z oliwek.
2. Odstawiamy ciasto na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy sosem czosnkowym WINIARY.
3. Cebulę, paprykę, ogórka kiszonego, pieczarki kroimy w kostkę.
4. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i podsmażamy z cebulą.
5. Pieczarki podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu.
6. Na cieście układamy paprykę, ogórka, wcześniej podsmażone pieczarki i mięso mielone z cebulą. Całość posypujemy ziarenkami słonecznika.
7. Na górze układamy ser żółty.
8. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
9. Po wyciągnięciu górę pizzy smarujemy sosem czosnkowym WINIARY i ketchupem.