Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Ponieważ smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, idealnie sprawdza się na różnego typu imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Doskonale nadaje się także na obiad, zwłaszcza ten weekendowy. Pizza jest pożywna, kolorowa, bogata w różnorodne dodatki, w tym zwłaszcza w warzywa (kukurydza, cebulka, pieczarki). Najważniejszym składnikiem Pizzy Hawajskiej jest jednak soczysty ananas i odrobina pysznego soku z ananasa, który nadaje tej wersji włoskiego placka unikalny smak. Zrób już dziś apetyczną, łatwą i szybką w przygotowaniu Pizzę Hawajską ze sprawdzonego przepisu WINIARY!
Pizza Hawajska składniki obowiązkowe i opcjonalne
Kiedy w grę wchodzi pizza hawajska, składniki są tym, co decyduje o jej unikalnym charakterze. Istnieje wiele wariantów tego lekko słodkiego włoskiego placka, ale w każdym z nich pojawia się przede wszystkim delikatnie chrupki ananas. Pizza Hawajska jest hawajską tylko z nazwy, ponieważ po raz pierwszy pojawiła się nie na Hawajach, lecz w Kanadzie. Oryginalna wersja hawajskiej pizzy bazowała na połączeniu kawałków ananasa i szynki, dlatego również w naszym przepisie znajdziesz te dwa najistotniejsze dodatki. Pozostałe wariacje na temat Pizzy Hawajskiej łączą ananasa między innymi z kawałkami kurczaka czy przypieczonego boczku. W naszej wersji potrawy pojawiają się natomiast grzyby (pieczarki) oraz warzywa, takie jak papryka, cebula czy równie słodka jak ananas i kukurydza. Całość okraszamy przyprawą do pizzy, która nadaje jej charakterystyczny aromat.
Pizza Hawajska - przepis z ciastem drożdżowym
Wyszukując w sieci hasło "Pizza Hawajska przepis", znajdziesz mnóstwo wersji włoskich placków, różniących się między sobą nie tylko rodzajem dodatków, ale również typem spodu. Istnieją spody do pizzy kruche, puszyste, bezglutenowe, a nawet warzywne, na przykład z kalafiora. My postawiliśmy jednak na klasyczny smak ciasta drożdżowego - miękkiego w środku i chrupiącego z zewnątrz. Przestrzegając proporcji składników i zaleconego sposobu wyrabiania oraz pieczenia, przygotujesz idealny spód do pizzy, na którym każdy rodzaj dodatków smakuje wprost wyśmienicie. Pamiętaj jednak o odstawieniu ciasta do wyrośnięcia i pieczeniu gotowego placka w dobrze rozgrzanym piekarniku. Możesz użyć do wypieku również specjalnego kamienia do pizzy. Hawajską wersję oryginalnego włoskiego placka podawaj zaraz po wyjęciu z pieca, samodzielnie lub z dodatkiem sosów. Do szynki i ananasa najlepiej pasuje aromatyczny, kremowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.