Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Ponieważ smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, idealnie sprawdza się na różnego typu imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Doskonale nadaje się także na obiad, zwłaszcza ten weekendowy. Pizza jest pożywna, kolorowa, bogata w różnorodne dodatki, w tym zwłaszcza w warzywa (kukurydza, cebulka, pieczarki). Najważniejszym składnikiem Pizzy Hawajskiej jest jednak soczysty ananas i odrobina pysznego soku z ananasa, który nadaje tej wersji włoskiego placka unikalny smak. Zrób już dziś apetyczną, łatwą i szybką w przygotowaniu Pizzę Hawajską ze sprawdzonego przepisu WINIARY!
Pizza Hawajska składniki obowiązkowe i opcjonalne
Kiedy w grę wchodzi pizza hawajska, składniki są tym, co decyduje o jej unikalnym charakterze. Istnieje wiele wariantów tego lekko słodkiego włoskiego placka, ale w każdym z nich pojawia się przede wszystkim delikatnie chrupki ananas. Pizza Hawajska jest hawajską tylko z nazwy, ponieważ po raz pierwszy pojawiła się nie na Hawajach, lecz w Kanadzie. Oryginalna wersja hawajskiej pizzy bazowała na połączeniu kawałków ananasa i szynki, dlatego również w naszym przepisie znajdziesz te dwa najistotniejsze dodatki. Pozostałe wariacje na temat Pizzy Hawajskiej łączą ananasa między innymi z kawałkami kurczaka czy przypieczonego boczku. W naszej wersji potrawy pojawiają się natomiast grzyby (pieczarki) oraz warzywa, takie jak papryka, cebula czy równie słodka jak ananas i kukurydza. Całość okraszamy przyprawą do pizzy, która nadaje jej charakterystyczny aromat.
Pizza Hawajska - przepis z ciastem drożdżowym
Wyszukując w sieci hasło "Pizza Hawajska przepis", znajdziesz mnóstwo wersji włoskich placków, różniących się między sobą nie tylko rodzajem dodatków, ale również typem spodu. Istnieją spody do pizzy kruche, puszyste, bezglutenowe, a nawet warzywne, na przykład z kalafiora. My postawiliśmy jednak na klasyczny smak ciasta drożdżowego - miękkiego w środku i chrupiącego z zewnątrz. Przestrzegając proporcji składników i zaleconego sposobu wyrabiania oraz pieczenia, przygotujesz idealny spód do pizzy, na którym każdy rodzaj dodatków smakuje wprost wyśmienicie. Pamiętaj jednak o odstawieniu ciasta do wyrośnięcia i pieczeniu gotowego placka w dobrze rozgrzanym piekarniku. Możesz użyć do wypieku również specjalnego kamienia do pizzy. Hawajską wersję oryginalnego włoskiego placka podawaj zaraz po wyjęciu z pieca, samodzielnie lub z dodatkiem sosów. Do szynki i ananasa najlepiej pasuje aromatyczny, kremowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.
Na początku wymieszać mąkę z 2 łyżeczkami cukru i łyżeczką soli. Drożdże rozpuścić w oleju i ciepłej wodzie oraz z syropem wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać do składników suchych i wyrobić ciasto.
Ciasto odstawić na około 30 min, by wyrosło.
W tym czasie umyć i obrać wszystkie warzywa. Posiekać paprykę w słupki, cebulę w piórka,pieczarki w plastry, a ananasa i kukurydze odsączyć z zalewy. Wędlinę w większą kostkę (bądź jeśli jest w małych plasterkach zostawić w całości).
Uformować okrągłą podstawę pod składniki. Następnie posmarować sosem pomidorowym do pizzy (ja robię sama i dodałam przepis). Następnie poukładać składniki na pizzy i posypać je startym serem. Wierzch oprószyć przyprawą do pizzy.
Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 min w temp. 250*C.