Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pizza z kalafiora to ciekawa propozycja dla fanów włoskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej – do przygotowania ciasta nie trzeba wykorzystywać mąki. Tak zrobiona pizza może być daniem obiadowym albo przekąską w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jest to też danie w stylu zero waste – możesz dodać do niego to, co akurat masz w lodówce. Pasują tu np. resztki warzyw, kawałki kiełbasy czy wędlina albo sery, które dodadzą pizzy charakteru. Dzięki temu taka domowa pizza za każdym razem będzie smakowała nieco inaczej, a Ty ograniczysz marnowanie jedzenia.
Jeśli masa kalafiorowa nie będzie zbyt sucha, nie musisz dodawać jajka. Gdyby jednak nie chciała się związać, możesz dolać troszkę napoju roślinnego lub siemienia lnianego rozmieszanego z odrobiną wody. Dzięki temu uzyskasz wegańską wersję tego dania.
Kalafior oczyść z liści. Różyczki posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze. Powinien mieć konsystencje drobnego ryżu. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.
Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Kalafior przełóż na gęste sitko lub do czystej szmatki i dokładnie odciśnij nadmiar płynu z kalafiora, tak aby pozostały grys był względnie suchy.
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Odciśnięty kalafior wymieszaj z solą, pieprzem, oregano i jajkiem. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz go dodatkowo skropić oliwą). Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj z ciasta zwarty placek.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. Po tym czasie przy pomocy łopatki lub drugiego kawałka papieru do pieczenia przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 5-10 min.
Po tym czasie placek posmaruj Sosem Pomidorowym WINIARY i posyp serem. Ułóż ulubione dodatki i wstaw do piekarnika na 10-15 min, aż ser się rozpuści, a dodatki przypieką.