Kapary na pizzy to połączenie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się nam dość kontrowersyjne. Przywykliśmy bowiem do tradycyjnych połączeń, jednak pizza z kaparami to całkowicie inna, wytrawna odsłona włoskiego przysmaku. Kapary mają charakterystyczny, lekko słony smak, który świetnie komponuje się z szynką prosciutto i sosem pomidorowym. Dodatkowo WINIARY Przyprawy do zup, sosów sałatek są w stanie wydobyć ich intensywny smak i nadać całej pizzy jeszcze wyraźniejszego aromatu. Faktem jest, że do kaparów trzeba się przekonać - ich posmak nie każdemu z nas może przypaść do gustu. Niemniej jednak warto otworzyć się na całkiem nowe, kulinarne doznania!
Świetna przekąska i danie główne!
Pizza z kaparami to dość niecodzienna "para". Z jednej strony mamy pizzę, która uważana jest za typowy fast-food i przekąskę, zaś z drugiej kapary, które kojarzą się z wytrawnością i wykwintnością. Okazuje się jednak, że połączenie to jest niezawodne! Pizza z kaparami to danie na każdą okazję - oficjalną i nieoficjalną. Sprawdzi się ona podczas wieczoru filmowego w gronie przyjaciół, ale także jako klasyczny obiad, na który zaprosimy naszego szefa! Co jest jednak najważniejsze, pizzę z kaparami można bez większych problemów odgrzać na drugi dzień - nie straci ona ani swojego smaku, ani także wyjątkowego aromatu!
Pizza z kaparami - proste i szybkie przygotowanie!
Pizza z kaparami wymaga od nas jedynie kilku składników: kaparów, sosu pomidorowego oraz szynki prosciutto. Tak naprawdę spód do pizzy, możemy kupić bez większych problemów w dosłownie każdym markecie. Wszystkie składniki wystarczy jedynie ułożyć w odpowiednich proporcjach i całość wstawić do piekarnika. Przygotowanie takiej wykwintnej i smakowitej pizzy zajmie nam jedynie kilka chwil, a goście na długo nie zapomną jej oryginalnego smaku.
Z jakimi sosami i dodatkami komponuje się pizza z kaparami?
Kapary na pizzy, w połączeniu z szynką parmeńską i sosem pomidorowym to kompletne zestawienie, które - teoretycznie - nie wymaga dodatkowego udoskonalenia. W praktyce jednak możemy zdecydować się na udekorowanie dania świeżą rukolą czy też wykorzystać ser pleśniowy, zamiast tradycyjnego. Jeśli zaś chodzi o sosy do pizzy, to klasyka gatunku sprawdza się tu zdecydowanie najlepiej! Postawmy na sos czosnkowy i pomidorowo- ziołowy. Alternatywnie, możemy wykorzystać oliwę z oliwek w połączeniu z sosem balsamicznym. Nasi goście z pewnością będą z tego zadowoleni.