Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapary na pizzy to połączenie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się nam dość kontrowersyjne. Przywykliśmy bowiem do tradycyjnych połączeń, jednak pizza z kaparami to całkowicie inna, wytrawna odsłona włoskiego przysmaku. Kapary mają charakterystyczny, lekko słony smak, który świetnie komponuje się z szynką prosciutto i sosem pomidorowym. Dodatkowo WINIARY Przyprawy do zup, sosów sałatek są w stanie wydobyć ich intensywny smak i nadać całej pizzy jeszcze wyraźniejszego aromatu. Faktem jest, że do kaparów trzeba się przekonać - ich posmak nie każdemu z nas może przypaść do gustu. Niemniej jednak warto otworzyć się na całkiem nowe, kulinarne doznania!
Świetna przekąska i danie główne!
Pizza z kaparami to dość niecodzienna "para". Z jednej strony mamy pizzę, która uważana jest za typowy fast-food i przekąskę, zaś z drugiej kapary, które kojarzą się z wytrawnością i wykwintnością. Okazuje się jednak, że połączenie to jest niezawodne! Pizza z kaparami to danie na każdą okazję - oficjalną i nieoficjalną. Sprawdzi się ona podczas wieczoru filmowego w gronie przyjaciół, ale także jako klasyczny obiad, na który zaprosimy naszego szefa! Co jest jednak najważniejsze, pizzę z kaparami można bez większych problemów odgrzać na drugi dzień - nie straci ona ani swojego smaku, ani także wyjątkowego aromatu!
Pizza z kaparami - proste i szybkie przygotowanie!
Pizza z kaparami wymaga od nas jedynie kilku składników: kaparów, sosu pomidorowego oraz szynki prosciutto. Tak naprawdę spód do pizzy, możemy kupić bez większych problemów w dosłownie każdym markecie. Wszystkie składniki wystarczy jedynie ułożyć w odpowiednich proporcjach i całość wstawić do piekarnika. Przygotowanie takiej wykwintnej i smakowitej pizzy zajmie nam jedynie kilka chwil, a goście na długo nie zapomną jej oryginalnego smaku.
Z jakimi sosami i dodatkami komponuje się pizza z kaparami?
Kapary na pizzy, w połączeniu z szynką parmeńską i sosem pomidorowym to kompletne zestawienie, które - teoretycznie - nie wymaga dodatkowego udoskonalenia. W praktyce jednak możemy zdecydować się na udekorowanie dania świeżą rukolą czy też wykorzystać ser pleśniowy, zamiast tradycyjnego. Jeśli zaś chodzi o sosy do pizzy, to klasyka gatunku sprawdza się tu zdecydowanie najlepiej! Postawmy na sos czosnkowy i pomidorowo- ziołowy. Alternatywnie, możemy wykorzystać oliwę z oliwek w połączeniu z sosem balsamicznym. Nasi goście z pewnością będą z tego zadowoleni.
Koncentrat pomidorowy dopraw Przyprawą w płynie, dodaj posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski.
Mleko podgrzej.
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj łyżeczkę soli, olej i wyrośnięte drożdże.
Wyrób dokładnie ciasto.
Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
Posmaruj sosem pomidorowym.
Rozłóż szynkę pokrojoną w paski, szparagi i kapary.
Posyp startym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Podawaj od razu po przygotowaniu.