Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpuść paczkę drożdży z łyżeczką cukru w pół litra letniego mleka. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodaj 2-3 łyżki oleju, łyżeczkę soli i mąką. Zagnieć całość, żeby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, po ok. pół godziny zagnieć je jeszcze raz, a następnie rozwałkuj na spody do pizzy.
Podsmaż owoce morza na odrobinie oleju i białego wina. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i czosnek.
Gotowe spody do pizzy przykryj startym serem, na nim ułóż owoce morza, przykryj je pokrojonymi pomidorami i posiekanymi papryczkami. Pizzę piecz 20 minut w 200°C.