Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz kuchnię włoską? W takim razie mamy dla Ciebie przepis na pizzę z pesto – ciekawą alternatywę dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. Chrupiące ciasto drożdżowe, pesto bazyliowe, pomidorki koktajlowe, mozzarella i rukola smakują jak prawdziwe włoskie wakacje. Zobacz nas przepis na to danie i zrób je dla siebie oraz dla swoich bliskich.
Pomysłowa pizza z pesto bazyliowym
Pizzę możesz przygotować na wiele sposobów – z różnymi sosami i dodatkami, w zależności od tego, na co masz ochotę. Zwykle pizzę przygotowuje się z czerwonym, pomidorowym sosem oraz serami, warzywami, mięsem i owocami morza. My dziś mamy dla Ciebie przepis na pizzę pesto, którą możesz zrobić na obiad lub jako przekąskę.
Jak zrobić pizzę z pesto?
Bazą naszej pizzy jest gotowe ciasto na pizzę. Możesz je też przygotować samodzielnie, ale użycie gotowego znacznie skraca czas spędzony w kuchni. Do tego domowe pesto z bazylii, orzeszków pinii, czosnku i parmezanu. Tu również możesz sięgnąć po pesto w słoiczku z dobrym składem, ale smak domowego zdecydowanie jest wart tych kilku minut. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak, dodając więcej składników, np. szynkę parmeńską lub krewetki. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (170°C z termoobiegiem).
Orzeszki piniowe upraż na złoty kolor. Bazylię umyj, oderwij listki i porwij je na mniejsze kawałki. Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Czosnek, bazylię, orzeszki, parmezan i olej zmiksuj na pesto. Dopraw przyprawą MAGGI i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz i pokrój w plastry. Rukolę umyj, osusz.
Rozwiń gotowe ciasto na pizzę i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj pesto na cieście do pizzy. Na wierzchu połóż pomidorki koktajlowe i mozzarellę. Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Przed podaniem posyp pizzę rukolą.