Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek czekoladowy z wkładką kokosową to bogate w smaku, słodkie i oryginalne ciasto. Spód i wierzch zrobione są z ciemnego, kakaowego biszkoptu, środek wypełnia kokosowa wkładka obłożona z dwóch stron masą z mleka, cukru i żółtek. Placek czekoladowy z wkładką kokosową jest propozycją dla prawdziwych wielbicieli słodkości!
Jak zrobić placek czekoladowy z wkładką kokosową? Przepis jest prosty i składa się z trzech części. Pierwsza to przepis na biszkopt kakaowy: ubij białka, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Druga część przepisu to kokosowa wkładka. By ją przygotować, ubij białka, dodaj cukier, kokos, mąkę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
Przyszedł czas na masę. W połowie mleka rozmieszaj cukry, mąkę i żółtka. Drugą połowę zagotuj. Następnie zimne mleko z dodatkami dodaj do gotującej się połowy. Ugotuj budyń. Po ostudzeniu utrzyj go z masłem. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao, do drugiej – rodzynki.
Przekrój biszkopt, jedna część posłuży jako spód ciasta, na nie połóż masę kakaową, następnie wkładkę kokosową, masę rodzynkową i drugą część kakaowego biszkopta. Oblej polewą i posyp wiórkami. Placek czekoladowy z wkładką kokosową gotowy!
Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.
Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.
Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.
Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.
Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.
Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.