Placki ziemniaczane to proste, pożywne danie, którego głównym składnikiem są utarte na tarce surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też z mięsnym gulaszem. Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Przepis podstawowy zawiera wszystkie składniki, które są niezbędne, żeby przyrządzić pyszne i najlepsze placki ziemniaczane.
Placki kartoflane smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aby były chrupiące i apetyczne ciasto na placki ziemniaczane warto przygotować według naszego przepisu. Usmażone na rumiano, podane z cukrem lub innym ulubionym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Zatem, jak zrobić placki ziemniaczane, aby zachwycały wyśmienitym smakiem? Dobrej jakości ziemniaki to podstawa. Koniecznie trzeba do nich dodać utartą na tarce cebulę, całe jajko i około 3 łyżek mąki pszennej. Niezbędne będą także przyprawy, przede wszystkim sól i pieprz. Utarte na drobnej tarce ziemniaki, jak również pozostałe składniki trzeba dokładnie ze sobą wymieszać, aby uzyskać dość gęste ciasto o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane jest gotowe do smażenia.
Przepis na placki ziemniaczane powinien zawierać tylko niezbędne składniki – to właśnie w prostocie tego dania tkwi cały sekret. najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. 2-3 łyżki przygotowanej masy wykłada się na dobrze rozgrzaną patelnię i formuje kształtny placuszek. Smaży się po jednej i drugiej stronie do momentu, aż racuchy ziemniaczane staną się rumiane. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Zastanawiasz się, z czym podawać placki ziemniaczane? Najczęściej podaje się placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem, ale w wersji wytrawnej również smakują wyśmienicie. Z powodzeniem można je podać z kwaśną śmietaną i łososiem. W takim wydaniu to proste danie stanie się bardziej wykwintne. Idealnie komponują się też z mięsnym gulaszem – dowiedz się, jak zrobić placek po węgiersku. Smaki tych potraw świetnie się bowiem uzupełniają. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane to pomysł na proste, smaczne danie obiadowe, ale nie tylko!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.