Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Dzięki doprawieniu ich przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY uzyskasz delikatną, choć lekko słonawą potrawę, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak wykonać te niezwykłe placki i czym się wyróżniają na tle innych smakowitości!
Smażone placki z ziemniaków i cebuli to bardzo popularne danie. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Brytyjska wersja nazywa się hash brown, w Szwajcarii nazywane są roesti, a w Ukrainie to deruny. Najbardziej chrupiące są zaraz po zdjęciu z patelni, dlatego warto zjeść tę potrawę od razu, zamiast odkładać na później do odgrzania. Zazwyczaj jada się je ze śmietaną albo z innym sosem na słono. Jedzone z mięsnym gulaszem nazywane są plackami po węgiersku. Jeśli lubisz takie smaki, z pewnością przypadnie Ci do gustu także nowa wersja - placki ziemniaczane z pieczarkami. Od tradycyjnego dania różnią się tym, że smażone grzyby nie znajdują się razem z sosem na plackach, ale w ich wnętrzu! To wszystko dzięki temu, że danie smaży się w oryginalny sposób, najpierw nakładając warstwę ciasta, potem farsz pieczarkowy, a potem znowu ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru po obu stronach chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami w nowej odsłonie są już gotowe!
Placki nadziewane pieczarkami to danie, które łatwo przygotować, a do przyrządzenia wystarczają podstawie składniki, które można łatwo kupić w każdym sklepie. Przepis świetnie się sprawdzi, gdy masz w domu nadmiar pieczarek, ale chcesz spróbować czegoś innego niż zapiekanki czy krokiety z grzybami.
Wypróbuj również inne sprawdzone przepisy na:
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym
Kolorowe placki z cukinii i papryki
Placki z cukinii i sera żółtego