Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiasz placki ziemniaczane? A może Twoi bliscy lubią to danie? Jeśli tak jak my jesteście fanami placków ziemniaczanych, ale szukacie sposobu na urozmaicenie swojego menu, mamy coś w sam raz dla was. To przepis na placuszki rosti, które przypominają placki ziemniaczane, ale też nieco się od nich różnią. Zobacz, jak je przygotować.
Rösti – szwajcarskie placki na rodzinny obiad
Placuszki rosti wywodzą się z kuchni szwajcarskiej. W najprostszej wersji przygotowuje się je z samych ziemniaków. My dziś mamy pomysł na znacznie bardziej urozmaicone rösti z lekkim orientalnym twistem. Do masy ziemniaczanej dodaliśmy podsmażoną cebulkę, śmietanę, przyprawę curry i pokruszoną kostkę bulionową WINIARY. Do tego oczywiście jajko, sól i pieprz. Z tak przygotowanej masy smażymy placki z obu stron, a gdy będą rumiane, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placuszki rosti można jeść bez żadnych dodatków, ale świetnie smakują też z sosami na ciepło albo z odrobiną kwaśnej śmietany. Możesz je też podać z ulubionymi sosami WINIARY. To jedno danie stwarza wiele możliwości, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.
Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
Gdy cebula będzie miękka, zdejmij ją z patelni i wymieszaj z ziemniakami, śmietaną, curry i pokruszoną kostką WINIARY. Dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i uformuj kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki na małym ogniu przez około 10 minut z każdej strony.