Placuszki twarogowe, a dokładniej syrniki wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ale doskonale znane są też w Ukrainie. Inna nazwa tych placków to twarożniki. Ich przygotowanie zajmuje ok. pół godziny – nie są więc czasochłonne ani skomplikowane, a lista niezbędnych składników jest krótka – te produkty znajdziesz niemal w każdym sklepie. A może nawet już masz je w domu? Jeśli tak, to sięgnij po nie i wypróbuj nasz pomysł na twarogowe placuszki inspirowane kuchnią ukraińską.
Placuszki z twarogiem są bardzo delikatne, puszyste, a jednocześnie całkiem sycące, bo ich bazą są biały ser, mąka i jajka. Dobrze sprawdzi się ser w kostce lub klinku, ale żeby skrócić czas przygotowywania możesz też użyć twarogu z wiaderka (nie może on być jednak zbyt wodnisty, bo placuszki się rozpadną albo będą wymagały dodania większej ilości mąki, a wtedy stracą one swoją puszystość). W wersji bezglutenowej – mąkę pszenną możesz zamienić np. na owsianą lub gryczaną (jeśli nie przeszkadza Ci jej lekko orzechowy posmak). Do ciasta na placki twarogowe możesz też dodać np. rodzynki albo inne suszone owoce.
Te niepozorne twarogowe placuszki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. To świetny pomysł na szybki deser, śniadanie albo kolację w słodkim wydaniu. Z łatwością urozmaicisz ten posiłek, gdy dodasz do niego sezonowe owoce, ulubione konfitury, kwaśną śmietaną albo po prostu z cukier puder. Placuszki z twarogu dobrze komponują się też z jogurtem lub bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami, ale to już opcja dla prawdziwych fanów słodkości. Wybierz swoją ulubioną wersję albo przygotuj kilka – a wtedy każdy znajdzie coś dla siebie. Takim plackom twarogowym z pewnością nikt się nie oprze, a ich smak zaskoczy nawet największych łasuchów!
Przygotowanie placków twarogowych nie jest wielkim wyzwaniem, nieco problematyczne może okazać się ich smażenie, bo ciasto jest delikatne i podczas przewracania może się rozpadać. Ale mamy sposób, żeby tego uniknąć. Wystarczy, że użyjesz dużej, płaskiej szpatułki i powoli będziesz przekręcać placki na drugą stronę. Bez presji i pośpiechu, a wtedy wszystko się uda.
Placuszki z twarogiem, jak i wiele innych dań ukraińskich nie są fit, ale wyróżnia je prostota i niska cena, dzięki czemu możesz je zrobić zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie martwiąc się też o domowy budżet. Ten przepis na placuszki twarogowe umożliwi Ci też wykorzystanie składników, które akurat masz pod ręką – wtedy nic się nie zmarnuje. Będzie smacznie, prosto i zero waste. Kolejną zaletą jest to, że możesz je smażyć do woli przez cały rok i serwować z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu nigdy się nie znudzą i za każdym razem będą smakować nieco inaczej.
Jeśli już czas na przekąskę i małe co nieco albo na obiad w słodkim wydaniu, poznaj nasz przepis na syrniki i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich. Wiele osób z pewnością chętnie pozna nowe smaki i sięgnie po dokładkę. A może to właśnie te placki z twarogiem na stałe zagoszczą w Twoim menu? Sprawdź i przekonaj się, jakie to smaczne i proste danie!
Irmina