Miłośnicy słodkich śniadań i prostych deserów będą zachwyceni tym przepisem. Nasze placuszki z sera białego na słodko to racuchy w nowej odsłonie. Będą pasować nawet na obiad! Pokochają je najmłodsze łasuchy oraz ich rodzice. Są łatwe w przygotowaniu i nie zabierają dużo czasu. Potrzebne składniki znajdą się w każdej kuchni. To idealny słodki posiłek!
Twaróg to ser świeży wytwarzany z mleka. W zależności od zawartości tłuszczu, ma mniej lub bardziej grudkowatą konsystencję. Proces jego przygotowania przebiega w następujący sposób: mleko jest kwaszone, podgrzewane bez osiągania temperatury wrzenia, ostudzane i odcedzane. Mieszkańcy niektórych regionów Polski nazywają taki wyrób serem białym, a produkt, który powstaje po dodaniu do niego śmietany i dodatków (np. szczypiorku) nosi miano twarogu. Należy pamiętać, że ma on wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, wapń, magnez oraz witaminy A, D i z grupy B. Ten przetwór mleczny jest niezwykle popularny w naszej narodowej kuchni. Dodaje się go do naleśników, klusek, pierogów, ciastek i ciast. Każdy z nas przecież kocha sernik, który bez twarogu nie miałby prawa bytu. Popularnie są również placuszki z twarogu, które kochają przede wszystkim dzieci. Wyglądem przypominają amerykańskie pancakes, jednak mają więcej wartości odżywczych dzięki zawartości sera białego.
Przygotowanie szybkiego, słodkiego dania, jakim są placuszki twarogowe, rozpoczynamy od zblendowania sera. Najlepszy jest twaróg w kostce lub trójkątach. Niezbyt dobrze sprawdzi się ten z wiaderka lub twaróg śmietankowy. Musimy zmiksować go na gładko, a następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ważne jest, aby twaróg i jajka były w temperaturze pokojowej - dlatego, zanim weźmiemy się do robienia placuszków, wyciągnijmy te składniki z lodówki. Potem przesiewamy mąkę, miksujemy i dosładzamy według uznania. Na rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy, którą lekko spłaszczamy, ponieważ placuszki urosną w trakcie smażenia. Nasze danie będzie gotowe, kiedy racuszki osiągną złoty kolor z obu stron. Potrwa to około sześciu minut. Warto odsączyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, placuszki z sera białego będą idealnym rozwiązaniem. Ich przygotowanie trwa 20 minut i nie potrzeba do tego wielu składników. To wspaniały pomysł na słodki obiad lub śniadanie, a nawet przekąskę do szkoły czy pracy. Najlepiej podawać je z cukrem pudrem, dżemem lub innym ulubionym dodatkiem.