Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Serek wiejski często jest używany jako dodatek do chleba lub bułki. Nie wszyscy wiedzą, że ten produkt może stanowić idealną bazę do smażenia pysznych placuszków! Ten nieoczywisty przepis może okazać się miłym zaskoczeniem dla dorosłych i dla dzieci.
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne mączne dania, takie jak naleśniki, gofry czy racuchy, placuszki z serka wiejskiego mogą być właśnie tym, czego szukasz. Receptura na placuszki z serkiem wiejskim jest dość łatwa. W szybkim tempie można przygotować śniadanie na słodko, nawet gdy nie ma rano dużo czasu na wyszukane posiłki. Serek wiejski miesza się z budyniem waniliowym, mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.
Placki z serkiem wiejskim samo w sobie są bardzo smaczne, jednak potrzebny jest także akcent, który wieńczy dzieło - idealne dodatki do tego słodkiego przysmaku. Najbardziej oczywisty dodatek to cukier puder. Można jednak sięgnąć po coś bardziej wyszukanego - ulubiony dżem, domową konfiturę albo krem czekoladowy. W sezonie letnim, gdy sezonowych owoców jest pod dostatkiem i są stosunkowo tanie, aż prosi się o dodanie garści jagód, malin, truskawek albo borówek. Jeśli nie liczysz się z kaloriami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć także po bitą śmietanę. Możesz mieć pewność, że w takim wydaniu placuszki świetnie smakują!
Wykorzystując serek wiejski, placki usmażysz nie tylko na użytek domowy. Sprawdzą się także w wersji na zimno, jako przekąska do szkolnej śniadaniówki.
Choć przepis nie jest trudny, trzeba zachować koncentrację, żeby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne. Ważne jest przede wszystkim prawidłowe mieszanie ciasta. Zwróć uwagę na łączenie składników we właściwej kolejności i dopilnuj, żeby ubita piana faktycznie była sztywna. Wtedy wszystko będzie w porządku, a Ty możesz skupić się na pomysłach, jak podawać przygotowane placuszki. Przy smażeniu pamiętaj, żeby ciasto trafiało już na rozgrzany tłuszcz. Stosując się do tych zasad, na pewno przepis perfekcyjnie!
Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
Do żółtek dodaj 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) i dokładnie wymieszaj. Dodaj ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru oraz ½ szklanki mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serkowej.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odkładaj placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.