Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pljeskavica to wywodzący się z Serbii bałkański przysmak. Robi się go z mielonego lub siekanego, a następnie grillowanego mięsa. Najczęściej wykorzystuje się w tym daniu wołowinę, wieprzowinę, baraninę lub jagnięcinę. Zaleca się łączenie dwóch rodzajów mięsa, dzięki czemu całość jest smaczniejsza. My mamy dla Ciebie przepis na aromatyczną, pełną smaku pljeskavicę z jagnięciną i wołowiną. Chcesz zrobić to danie dla swoich bliskich? Zainspiruj się naszym pomysłem.
Pljeskavica – bałkańskie smaki w Twojej kuchni
Co to jest pljeskavica? To danie, które formą podania bardzo przypomina burgera, chociaż zamiast klasycznej bułki często spotkać można mięso włożone np. w chlebki pita lub podane osobno, obok pieczywa. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy, dlatego w wielu regionach może się ona różnić smakiem – ze względu na rodzaj mięsa, warzywa, przyprawy czy sosy. To co łączy każdą wersję to sposób przyrządzania mięsa – jest ono grillowane, dzięki czemu ma wyrazisty, bogaty smak. Gdy mięso jest już gotowe, możemy podawać je w formie burgera lub z ulubionymi dodatkami. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie np. sos tatarski WINIARY. Smacznego!
Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z mięsa uformuj okrągłe, zwarte kotlety. Wstaw je do lodówki na ok. 15 min.
Po tym czasie skrop olejem i smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni z każdej strony.
Mięso możesz podawać jako pozycję obiadową lub formie kanapki np. z sosem tatarskim WINIARY.