Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.
Włoszczyznę oczyścić i obrać.
Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.
Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.
Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.
Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.