Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpuść opakowanie jagodowej galaretki w 250 ml gorącej wody i ostudź.
Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, dodaj ją do ubitej śmietanki. Całą masę rozłóż do kubeczków.
Tak przygotowaną piankę odstaw do lodówki na około 3 h.
Godzinę przed wyjęciem pianki z lodówki, przygotuj 2 przezroczyste galaretki (według przepisu z opakowania). Poczekaj, aż ostygną.
Gdy jagodowa pianka zgęstnieje, wyciągnij ją z lodówki i zalej ostygłą galaretką. Dodaj owoce i znów odstaw do lodówki na około 2 h.
15 min przed wyciągnięciem galaretek z lodówki, zacznij przygotowywać bezę. Ubij białka z drobnym cukrem, odrobiną soli i sokiem z cytryny na tzw. szwajcarską bezę. Ubij pianę w kąpieli wodnej przez około 7 minut. Zdejmij miskę z garnka z wodą i dalej ubijaj, aż przestygnie (około 7 minut). Na koniec, bezę nakładaj łyżką i przypalaj palnikiem.
Galaretkę lej po owocu lub łyżeczce, wtedy zachowa klarowność.