Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poke bowl to nie tylko pyszny posiłek, ale też kulinarne doświadczenie, które zabiera nas w podróż na Hawaje, bo właśnie z tych rejonów pochodzi to danie, a właściwie cała koncepcja jego przygotowania. Poke bowl łączy w sobie wiele wartościowych składników, a co równie ważne – z łatwością możesz dopasować je do siebie i zawsze przygotować je w nieco innym wydaniu.
Poke bowl – mnóstwo smaku w jednej misce
Poke po hawajsku oznacza "kroić na kawałki". To danie, które ewoluowało na przestrzeni lat, łącząc w sobie tradycję z nowoczesnością. Inspiracją dla poke bowl jest bogactwo owoców morza, ryb, warzyw i owoców dostępnych na Hawajach. Nie musisz jednak wyjeżdżać na Hawaje, żeby posmakować poke bowl. Z naszym przepisem możesz przygotować to danie w swojej kuchni. Mamy dla Ciebie pomysł na wegetariańską miskę, którą możesz zaserwować również fanom mięsnych dań – z ciekawości chętnie spróbują, jak smakuje (i pewnie na jednym kęsie się nie skończy).
Jeśli szukasz pomysłu na poke bowl – przepis poniżej może Ci się spodobać i być może na stałe zagości w Twoim menu.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bakłażana i cukinię pokrój w grube plasterki, natrzyj oliwą i rozłóż na papierze do pieczenia.
Pomidora przekrój na pół, natrzyj oliwą i również ułóż na blasze do pieczenia. Warzywa dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Upiecz sznycle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do dwóch misek rozłóż ryż, pomidora, kilka plasterków cukinii i bakłażana, po pół awokado i odrobinę sałaty.
Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórka w paski i podziel je pomiędzy obie miski.
Miski udekoruj nasionami sezamu i granatem. Na koniec dodaj pokrojony sznycel.